Met de juiste gerechten is het altijd feest aan tafel! Wij van MonkeyDonky, kinderopvang in Groningen, hebben een selectie gemaakt van 7 unieke, heerlijke, maar ook voedzame recepten die je kinderen doen smullen! Neem je kinderen mee de keuken in en laat ze kennismaken met deze unieke en simpele gerechten. Deze recepten kun je samen met je kinderen koken. Vanaf nu maak je het gezellig voor iedereen aan tafel!
Wij geloven sterk dat als kinderen op een jonge leeftijd in aanraking komen met koken, dat ze dit zullen meenemen als ze volwassen worden. Als ze dan ooit het nest verlaten kunnen ze altijd rekenen op hun eigen kookkunsten, in plaats van op ongezonde fastfood of magnetronmaaltijden. Zou het ook niet hartstikke leuk zijn om samen te koken met je kinderen, in plaats van alleen?
Koken voor kinderen kan best lastig zijn. Kinderen kunnen kieskeurige eters zijn, door alle drukte hebben we niet veel tijd en dan moeten we ook nog zorgen dat onze kinderen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Wij hebben daarom een selectie gemaakt van onze favoriete gerechten voor kinderen. De meeste gerechten zitten ook nog eens vol met voedzame ingrediënten, waar zelfs papa van zal staan kijken!
Snacks/Toetjes
We beginnen met enkele lekkere en gezonde tussendoortjes. Deze kunnen de hele dag door worden gegeten als snacks, maar ook als lekker toetje na het eten. Aangezien toetjes over het algemeen veel suiker bevatten, hebben wij gekozen voor een aantal gezonde variaties. Deze snack zijn niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond!
Recept 1: Yoghurt-Pops (4 stuks)
Deze Yoghurt-Pops zijn niet alleen lekker, maar ook heel erg gezond. Ook zijn ze nog eens heel eenvoudig om te maken! Veel kinderen lusten geen yoghurt, maar als ze deze traktatie zien, dan zullen ze het zien als een heerlijk ijsje. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Bananen bevatten erg veel vitamine B6 en zijn rijk aan vezels. En als dat nog niet genoeg is, bevatten de bessen ook nog weinig calorieën, maar veel vezels, vitamine C en K. Kortom, een heerlijke en supergezonde snack!
Ingrediënten:
230 ml yoghurt
1 banaan
350 g gemengde bessen (bevroren of vers)
4 eetlepels honing (biologisch is gezonder)
Bereidingswijze:
Gooi alle ingrediënten in een blender en mix alles tot een gladde massa. Verdeel deze massa gelijk over papieren bekertjes. Dek deze bekertjes af met aluminiumfolie en prik de folie in het midden met ijsstokjes, zodat de stokjes op hun plaats blijven. Bevries ze dan ongeveer 4-5 uur of tot het vast is.
Recept 2: Zomerse Appeltoetjes (4 stuks)
“An apple a day, keeps the doctor away!” Deze bekende Engelse uitspraak is niet voor niets bedacht. Appels zitten vol met vitamines, antioxidanten en mineralen. Deze snack maakt het fruit net iets aantrekkelijker voor kinderen, door de mooie presentatie en toevoegingen. Supermakkelijk om te maken, supergezond en superlekker. Wat wil je nog meer voor je kinderen?
Ingrediënten:
4 appels (welke soort je zelf lekker vindt)
1/2 eetlepel boter (ongezouten is gezonder)
1 eetlepel kaneel
80 g havervlokken
4 theelepels bruine suiker
Bereidingswijze
Hak de appels. Voeg alle ingrediënten toe aan een magnetronbestendige kom. Zet de magnetron 1 minuut op hoge stand. Neem de appels vervolgens uit en roer ze door elkaar. Zet ze dan terug in de magnetron gedurende 3-4 minuten, totdat de appels zacht zijn. Voeg eventueel nog een toefje slagroom toe (hoewel zonder natuurlijk gezonder is).
Ontbijtgerechten
Het ontbijt is een belangrijke maaltijd. Een goed ontbijt geeft je brandstof en bereidt je voor op je dag. Over het algemeen hebben kinderen die ontbijten meer energie, doen het beter op school en eten gezonder gedurende de dag. Met deze ontbijtgerechten weet je zeker dat je kinderen met een glimlach naar buiten gaan!
Recept 3: (voor 4-8 personen)
Dit ontbijt-gerecht bevat alles wat een kind nodig heeft. Genoeg eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Met dit ontbijt kan je kind met genoeg energie de dag doorkomen! En het is ook nog eens eenvoudig te maken en superlekker! Let wel op, dit gerecht is erg machtig en voornamelijk bedoeld voor extra inspannende dagen. Bijvoorbeeld, als je gaat sporten met je kinderen!
Ingrediënten:
4 ongekookte saucijsjes
4 plakjes spek
250 gram champignons, gehalveerd of in vieren gedeeld als ze groot zijn
16 cocktail-tomaatjes, gehalveerd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
Zout
Peper
4 eieren
Half kopje peterselie met platte bladeren, fijngehakt
Toast, voor serveren
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 200 ° C. In een grote bakschaal, rooster de worstjes en bacon ongeveer 15 minuten. Schep in een grote kom de paddenstoelen, tomaten en knoflook met wat olie en een mespuntje zout en peper. Voeg dit toe aan de bakschaal en rooster alles zo’n 10 minuten.
Maak vier ruimtes tussen de groenten en breek een ei in elke ruimte; zet het terug in de oven en rooster alles tot het vlees gaar is en het eiwit ondoorzichtig, zo’n 8 tot 10 minuten. Bestrooi als laatst het gerecht met peterselie en serveer het met toast.
Recept 4: Bananen toffee-pannenkoeken (voor 6 personen)
Deze pannenkoeken zijn makkelijk te maken en een absolute verwennerij! Dit gerecht bevat wel wat meer suiker, maar ook proteïnen en vitamines. Dit gerecht zal bij elk kind in de smaak vallen!
Ingrediënten:
Pannenkoeken
15 g basterdsuiker
150 g bloem
2 eieren
250 ml melk
2 eetlepels zonnebloemolie
Vulling
120 g roomkaas (met laag vetgehalte is beter)
200 gram banaan, in plakjes
Toffeesaus
40 g lichtbruine suiker
150 ml enkele crème
40 g boter
3 druppels vanille-aroma
Bereidingswijze:
Doe de basterdsuiker en het meel in een kom en maak een put in het midden. Breek de eieren in het in de put en meng de ingrediënten samen met een garde of een houten lepel. Voeg de melk langzaam toe en sla alles tot een gladde massa.
Verhit de olie in een kleine braadpan zodat deze het hele oppervlak bedekt. Giet een kleine hoeveelheid pannenkoekenbeslag in de pan. Kantel de pan om het hele oppervlak te coaten en 2-3 minuten te koken. Draai de pannenkoek om en kook nog een minuut. Herhaal het proces totdat alle beslag is opgebruikt.
Plaats de pannenkoeken op een bord en verdeel roomkaas over het midden van elke pannenkoek. Leg er een paar plakjes banaan bovenop. Vouw elke pannenkoek dubbel en dan nogmaals in tweeën om een driehoekige vorm te vormen. Leg deze opzij terwijl je de saus maakt.
Voeg voor de toffeesaus de suiker toe aan een zware steelpan en verwarm tot de suiker smelt en een goudbruine kleur krijgt. Klop daarna de room, boter en vanille-aroma erin. Breng het langzaam aan de kook, terwijl je het roert met een houten lepel. Haal het dan van het vuur en giet een beetje van de saus over de pannenkoeken. Daarna serveer!
Lunchgerechten
Net zoals het ontbijt is de lunch ook belangrijk voor kinderen. Kinderen hebben de hele dag energie nodig en de lunch zal de brandstof leveren om de rest van de dag door te komen. Deze gerechten zijn super-gezond en ook nog eens heel lekker.
Recept 5: Broccoli en Kaas-Calzones (6 stuks)
Deze huisgemaakte calzones zijn gezond, uniek en makkelijk te maken. Deze calzones lijken veel op pizza’s met een dunne bodem met een ricotta-kaasmengsel en broccoli, die in tweeën is gevouwen. Het zou een draagbare pizza kunnen worden genoemd, omdat het vrijwel overal kan worden gegeten. De vulling wordt binnen afgesloten en daarna gebakken voor een heerlijke alles-in-één maaltijd.
Ingrediënten:
300 gram broccoli, (bevroren of vers)
350 ml water
2 1/4 theelepel gist
1/2 theelepel bruine suiker
1 theelepeltje zout
2 eetlepels olijfolie
170 g bloem
260 g volkoren meel
Voor de vulling:
400 gram ricottakaas
30 g geraspte Parmezaanse kaas
1 ei
1 theelepel gedroogde basilicum
1/4 theelepel knoflookpoeder
Topping:
230 ml spaghetti of marinara-saus
Bereidingwijze:
Voor het deeg: verwarm het water op de hoogste stand in de magnetron, gedurende ongeveer 1 minuut. Los in een grote kom de gist en bruine suiker in het warme water op en laat 10 minuten rusten. Roer het zout en de olie door de gistoplossing. Meng de bloem met het gist. Leg het deeg op een schoon, met bloem bestoven oppervlak en kneed meer bloem tot het deeg niet meer kleverig is.
Leg het deeg in een goed geoliede kom en dek af met een doek. Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is; dit duurt ongeveer 1 uur.
Pons het deeg en vorm een strakke bal. Laat het deeg een minuut rusten voordat je het uitrold. Verdeel het deeg in 6 gelijke bollen. Rol elk deel in een cirkel, ongeveer 7 centimeter breed.
Plaats een deel van de(ontdooide) broccoli op de cirkel. Bestrooi elke helft van de deegcirkel met kaasmengsel. Vouw de ene helft van de cirkel over de broccoli en kaas. Knijp de rand in met de vork om de cirkel te verzegelen.
Plaats calzones op een bakplaat. Bak ongeveer 20 minuten op 190 graden. Laat het vervolgens gedurende 5 minuten afkoelen. Verwarm de Marinara-saus en schep een beetje hiervan over de warme calzones.
Avondeten
Wij hebben tot slot nog een aantal unieke, voedzame en lekkere gerechten uitgekozen voor het avondeten. Deze gerechten zullen erg gewaardeerd worden door kinderen en zijn een leuke afwisseling op de gebruikelijke Hollandse kost. Schotel je kinderen met deze recepten een lekker exotische maaltijd voor.
Recept 6: Kip Teriyaki Quesadilla’s
Een heerlijke variant van de klassieke quesadilla. Deze Kip Teriyaki-quesadilla’s kunnen als lunch worden geserveerd, maar zijn ook goed genoeg voor je hoofdgerecht! Deze quesadilla’s bevatten alles wat je kind nodig hebt; groentes, vlees, vezels en meer. En heel belangrijk, ze zijn superlekker!
Ingrediënten:
1 teentje knoflook
60 ml sojasaus, glutenvrij
2 eetlepels – water
1 theelepel – sesamolie
2 eetlepels – bruine suiker
2 soeplepel – maïszetmeel
250/300 g broccoliroosjes
500 g kippendijen
4 medium tortillas (volkoren is gezonder)
60 g cheddar kaas
Bereidingswijze:
Hak de knoflook fijn en doe deze in een schaaltje. Voeg sojasaus, water, sesamolie, bruine suiker (2 eetlepels honing kan hier ook worden gebruikt) en maïszetmeel toe; meng samen en zet opzij.
Breng een middelgrote pan water aan de kook en voeg de broccoli toe. Kook gedurende 5 minuten en voeg dan een grote kom met ijswater toe om het kookproces te stoppen. Zet het dan opzij.
Hak de kip in kleine stukken. Verhit wat boter in de pan; voeg kip toe en verwarm op middelhoog vuur. Bak de kip tot het bruin is aan beide kanten.
Giet de broccoli af en voeg dit bij de kip in de koekenpan; zet het vuur laag tot middelhoog. Giet voorzichtig het mengsel van sojasaus toe en laat het een beetje indikken. Roer alles samen tot alles goed gecoat en verwarmd is; verwijder het dan van het vuur. (Als het mengsel dik of plakkerig lijkt, voeg dan 1-2 eetlepels water toe voor een dunnere consistentie).
Verwarm een afzonderlijke pan op middelhoog vuur. Plaats 1/4 kopje van het kip-mengsel op een helft van een tortilla. Strooi geraspte kaas over de kip en vouw de tortilla dubbel om de kip en kaas te bedekken.
Bak de quesadilla aan beide kanten tot de kaas is gesmolten en de tortilla lichtbruin is. Herhaal met de resterende ingrediënten. Snijd elke quesadilla in driehoeken en serveer!
Recept 7: Mexicaanse Burrito’s
Met deze Mexicaanse burrito’s kun je nooit misgaan. Ze zijn voedzaam, makkelijk te bereiden en kinderen vinden ze overheerlijk! Ze bevatten alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft. Ze zitten vol met proteïnen, vitamines, ijzers en mineralen. Met deze burrito’s maak je een groot feest aan tafel!
Ingrediënten:
8 eieren
60 ml melk
1 theelepel zout
500 g kalkoengehakt, gemalen
1 zakje taco-kruiden
1 ui – versnipperd
1 blik zwarte bonen (400 g), ingeblikt (uit laten lekken)
1 blik gepelde tomaten (400 g), ingeblikt (uit laten lekken)
400 g spinazie
15 medium tortillas, (volkoren is gezonder)
100 g cheddar kaas
Bereidingswijze:
Plaats een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin wat bakboter. Klop de eieren, melk en zout in een kom.
Voeg het mengsel van eieren toe aan de pan en roer het door elkaar. Eenmaal gebakken, haal het uit de pan.
Gebruik dezelfde pan en voeg het kalkoengehakt met taco-kruiden toe. Gebruik een houten spatel om het gehakt in kleine stukjes te verdelen. Voeg de versnipperde ui toe en blijf bakken en roeren tot het vlees gaar is.
Giet de zwarte bonen uit en voeg deze toe aan de pan. Giet de tomaten af en voeg deze ook toe aan de pan; roer en bak het rustig warm.
Voeg de gehakte spinazie en roergebakken eieren toe. Roer om alles te combineren en verwijder de pan van het vuur.
Warm de tortilla’s op in de magnetron, volgens de verpakking. Plaats een kleine hoeveelheid vulling in het midden en rol de burrito’s op. Sprenkel vervolgens nog wat kaas eroverheen. Serveer warm!
Eet smakelijk!
Wij van MonkeyDonky kinderopvang Groningen hopen dat jullie zullen genieten van deze recepten!
Wij besteden veel aandacht aan het bereiden van de juiste maaltijden voor onze kinderen. Wij wensen jullie een smakelijk eten en jullie zijn altijd welkom bij MonkeyDonky kinderopvang!
(2693)